Yayın İçeriği
Trabzon İlahiyat Dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran değerlendirmesi sürecine tabidir.
Amaç ve Kapsam
Derginin amacı, bilimsel öneme sahip yüksek kaliteli yayınlar yayınlayarak bilime katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, dergimizde dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) özgün araştırma makaleleri, olgu sunumları, kitap kritiği, editöre mektup gibi çalışmalar yayınlanır.
Trabzon İlahiyat Dergisi, dini araştırmalar alanında makaleler yayınlamayı amaçlayan, bağımsız, çift kör hakemli, açık erişimli ve çevrimiçi yayın yapan bir dergidir.
Makaleler, daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Trabzon İlahiyat Dergisi gönderim kurallarına ve dergi kapsamına uygun görülen yazılar alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilmektedir. Trabzon İlahiyat Dergisi Editör Kurulu üyeleri, ilgili hakem değerlendirmelerini göz önünde bulundurarak yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verir.
Trabzon İlahiyat Dergisi’nde aynı sayıda aynı yazardan sadece tek bir makale kabul edilebilir. Ayrıca aynı yazarın art arda iki sayıda makale başvurusu kabul edilmez.
Trabzon İlahiyat Dergisi sayfasında ilan edilen tarih aralıkları dışında geç gönderilen makaleleri kabul etmez.
Trabzon İlahiyat Dergisi’nin Yayın Kurulu, Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder.
Konu Kategorisi: Sosyal Bilimler (Dini Çalışmalar)
Bilim Alanı: İlahiyat (Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatlar)
Anahtar Kelimeler: İslam, Tefsir, Kuran, Kıraat, Hadis, Peygamber, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri, Tasavvuf, Arap Dili, Arap Edebiyatı, Felsefe, Din Bilimleri, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, Mantık, İslam Tarihi, İslam Sanatları, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki, Din Kültürü, Ahlak, Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji, İslam Medeniyeti.
Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
Okur Kitlesi
Trabzon İlahiyat Dergisi hedef kitlesi, İlahiyat alanında araştırmalarını sürdüren profesyoneller ile bu alana ilgi duyan öğrenciler, okurlar ve kurumlardır.
Telif Hakkı
Trabzon İlahiyat Dergisi’nde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Trabzon İlahiyat Dergisi tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.
YAZIM KURALLARI
• Dergimize gönderilecek çalışmalar, (resim, şekil, harita, bibliyografya vb. malzeme hariç) 10 bin kelimeyi aşmamalıdır. Herhangi bir yazının hacminin bu üst sınırı aşması durumunda, editörler kurulunun vereceği karar geçerlidir.
• Kaynaklar dipnotlarda ilk yerde tam künye, sonraki yerlerde ise kısaltılmış olarak verilmelidir.
• Dergide yayımlanması için hazırlanan yazılar, Microsoft Office Word (2003-2010) programında Times New Roman yazı stili ile yazılmalıdır.
• Metin 12 punto büyüklüğünde ve 1,5 satır aralıklı; dipnotlar 10 punto (yalnızca ana başlık 14 punto) büyüklüğünde ve 1 satır aralıklı yazılmalı ve doc veya docx olarak kaydedilmiş olmalıdır.
• Sayfa kenar boşlukları; üst 3, sağ 2,5, sol 2,5 ve alt 3 cm. olarak ayarlanmalıdır.
• Makalelerin İsnad Atıf Sistemindeki (2. Edisyon) dipnotlu kaynak gösterim ilkesine uygun yazılması gerekmektedir. Metin içi atıf sistemi (APA) dergimizde kullanılmamaktadır.
• Ana başlıklar, giriş, sonuç, kaynakça kelimeleri dahil tüm başlıklarda sadece kelimelerin ilk harfleri büyük olmalıdır. Örnek: Kur’an’da Hz. Peygamber’e Yönelik Hitap Biçimleri.
• Ana başlık (Türkçe-İngilizce) “giriş”, “sonuç” ve “kaynakça” kelimeleri hariç başlıklarda mutlaka rakam kullanılmalıdır.
• Makalenin Türkçe ana başlığı 14 punto olmalı, İngilizce başlık 10, diğer tüm başlıklar ise 12 punto olmalıdır.
• “Öz”, “abstract” kelimeleri ve anahtar kelimeler (Türkçe-İngilizce), özetler (Türkçe-İngilizce), 10 punto olmalıdır.
• “Keywords” kelimesi bitişik olmalı, anahtar kelimelerin (İngilizce-Türkçe) ilki, anabilim dalı/bilim dalı olmalı ve anahtar kelimelerin en sonuna nokta konulmalıdır. “Anahtar Kelimeler” ile” Keywords” kelimeleri kalın punto ve italik olmalıdır.
• İngilizce başlık, özet ve keywordda yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında Encyclopaedia of Islam’ın 3. edisyonu dikkate alınmalıdır. Bk. https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-3
• Giriş ve kaynakça yeni bir sayfadan başlamalıdır.
• Metin boyunca paragraf girintisi 1,25 cm olmalıdır.
• Paragraf aralıkları 6 nk olmalıdır.
• Üç satırdan fazla (blok) alıntılar, çift tırnak içinde, alıntı formatında 10 punto büyüklüğünde olmalı, sağdan normal paragraf hizasında (sağa yaslı), soldan 1,25 cm girintili olmalıdır.
• Kaynakça ilk satır girintili 1,25 cm olmalıdır.
• İngilizce başlık, özet ve keyword hariç Türkçe özet, anahtar kelimeler ve tüm metinde Arapça kelime, terim, müellif ve kitap isimlerindeki harfler (msl ġavāmiḑ) transkripte edilmemelidir. Sadece gerektiğinde şapka, ters ve düz apostroflar kullanılmalı ve bu kullanımlarda da tutarlılık olmalıdır. Mesela: Câmi‘ü’l-mesâil, et-Ta‘zîr fi’l-İslâm.
• Tüm dini terimler ve müellif isimleri mutlaka DİA’daki yazıma uygun olmalı ve tüm metin boyunca tutarlı şekilde yazılmalıdır. Türkçe’de yaygın diğer kelimeler için ise TDK esas alınmalıdır. Özellikle kelimelerdeki şapka ve kelime sonlarındaki harflerin yazımı konusunda mutlaka TDK esas alınmalıdır. Dükkân, nikâh, siyasi, içtimai, hukuki, merkezî, itimat, isnat, itikat vs.
• Trabzon İlahiyat Dergisine gönderilecek çalışmalar, yukarıda belirtilen hususlar hariç İSNAD 2’ye uygun olarak yazılmalıdır. İSNAD 2. Edisyon için bk. https://www.isnadsistemi.org/knowledgebase_category/isnad2/
ETİK İLKELERİMİZ
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.
Trabzon İlahiyat Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir. Trabzon İlahiyat Dergisi dergisinin tüm giderleri Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından karşılanmaktadır.